HABERLER

Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Beslenme en temel gereksinmelerimizin başında gelir, büyüme ve gelişme için besinlerin vücutta kullanılmasıdır. Sağlıklı beslenme ise yeterli ve dengeli beslenmedir. Vücudumuzu oluşturan hücrelerin düzenli ve dengeli çalışması için besin öğelerinden yani yağlar, karbonhidratlar, proteinler, vitaminler ve minerallerden yeterli miktarda almamız gerekmektedir.

Sağlıklı beslenme hayatınızın sadece bir bölümünde değil hayat boyu devam eden bir alışkanlık olmalıdır. Sağlıklı beslenme alışkanlığını aslında çocukken kazanılması hem daha doğru hemde daha köklü olacaktır. Yaşam boyu sürecek olan sağlıklı beslenme alışkanlığının kazanılmaması önemli sağlık sorunları da beraberinde getirir. Günümüzde sağlıklı beslenmemekten kaynaklanan en büyük sorun obezite, yüksek tansiyon ve kalp hastalığıdır. Eğer sağlıklı beslenmediğinizi düşünüyorsanız ve artık sağlıklı beslenme kararı aldıysanız yolun yarısını tamamladınız sayılır.

Birşeyi iyileştirmenin ilk adımı onu belirleyebilmektir. Öncelikle yoğun miktarda tükettiğiniz ve sağlıksız olan besinleri sıralayarak başlayabilirsiniz. Ve artık bu besinleri satın almayarak buzdolabınızda bulunmamasını sağlayabilirsiniz yâda örneğin kızartma yemeklerini çok tüketiyorsanız fritözü gözünüzün önünden kaldırmakla başlayabilirsiniz.

Daha sonra ise küçük değişiklikler yapabilirsiniz. Örneğin yemeklerde doymuş yağlar yerine doymamış yağları tercih edebilirsiniz, yada basit karbonhidratlar yerine ( şeker ) kompleks olanları tercih edebilirsiniz.

Ara öğün tüketimlerinize özen gösterebilirsiniz, sürekli olarak küçük bir kabın içinde ara öğünlerinizi bulundurabilirsiniz.

Birşeyi alışkanlık haline getirebilmek için o şeyi birçok kere tekrar etmemiz gerektiğini hepimiz biliyoruz. Özellikle uzun vadeli alışkanlıklar yerlerini kolay kolay yenilerine bırakamıyor. Eğer yeni bir beslenme tipi veya yaşan stiline alışmaya çalışıyorsanız onu sürekli hale getirmelisiniz.