HABERLER

Özel HayÖzel Hayat Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Özge Öztürk, 17 Kasım Dünya Prematüre Günü nedeniyle bilgi verdi.

Anne karnında gelişimini tamamlamadan doğan prematüre bebekler için dünyaya gelmek, ilk günden itibaren birçok problemle mücadele etmek anlamına geliyor. Organlarının büyüyüp gelişeceği dönemden, yani 37 haftayı doldurmadan önce doğan prematüre bebeklerin vücut dirençleri ve enfeksiyonlarla başa çıkma şansları daha düşük oluyor.

Dış dünyayla başa çıkabilecek duruma gelene kadar yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören prematüre bebekler için anne-baba sıcaklığından uzakta kalmak da büyük bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

Dr. Öztürk, Bugünün temsili rengi mor'dur. Çünkü prematür bebeklerin cilt renkleri verdikleri yaşam mücadelesinden dolayı mor'dur.

Prematüre sayısı giderek artmasına rağmen ülkemizde son 10 yılda bu bebeklerimizin hem yaşama ihtimali, hem de uzun dönemde herhangi bir sorun yaşamadan hayatlarını sürdürebilme ihtimalleri giderek artığını söyledi.

PREMATÜRİTE NEDİR?

Gebeliğin 37 haftadan önce sonlanması prematürite olarak adlandırılır. Doğum 32 haftadan önce gerçekleşmişse ileri derecede prematürite 32-35 hafta arasında gerçekleşmişse orta derecede prematürite 36-37. haftalar arasında gerçekleşmişse sınırda prematuiteden bahsedilir.

Doğum ağırlıklarına göre yapılan sınıflama ise;

2500 gr altındaki bebekler düşük doğum ağırlıklı (DDA)

1500 gr altındaki bebekler çok düşük doğum ağırlıklı (ÇDDA)

1000 gr altındaki bebekler çok çok düşük doğum ağırlıklı (ÇÇDDA)

bebeklerdir Klinik yaklaşım gestasyonel yaşa göre (gebelik yaşına göre) değişiklik gösterdiği için önemlidir.